Bebeklerin hızlı büyüme ve gelişim döneminde en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden biri demirdir.
6. aydan itibaren bebeklerin doğumda sahip oldukları demir depoları tükenmeye başlar. Bu nedenle beslenme yoluyla yeterli demir almak beyin gelişimi, kas fonksiyonları ve bağışıklık sistemi için hayati önem taşır.
Bebeğimize hazırladığımız ek gıdaları doğru saklama yöntemlerini bilmek, hem sağlıklı hem de besin değerleri yüksek öğünler sunmamızı sağlar.
Yanlış saklama yöntemleri bakteriyel enfeksiyonlara ve besin değerlerinin kaybolmasına yol açabilir. Ek gıdaları güvenle saklamak için bilmemiz gerekenlere beraber bakalım.
Karma yöntem, aslında hem parmak gıdanın sunulduğu hem de geleneksel kaşıkla besleme yönteminin uygulandığı yöntemin adıdır. Bazen "BLW yapıyorum" deriz. Ancak BLW yaparken bir yandan bebeğimizi biz beliyorsak, yaptığımız karma besleme uygulamasıdır. Bu karma yöntemin avantajları ve dezavantajlarına beraber bakalım :)
Geleneksel Yöntem (Kaşıkla Besleme Yöntemi) Nedir?
Geleneksel ek gıda yöntemi, yani bebeğimizi kaşıkla bizim beslediğimiz yönteme biraz değinelim. Bu yöntemin avantajları olduğu gibi, uzun süre bu yönteme devam edildiğinde dezavantajları da ne yazık ki mevcut. Tüm yöntemleri inceleyerek, sizin karar vermeniz en doğrusu. Başlayalım :)
BLW (Baby Led Weaning) Nedir? Ek Gıdaya Başlarken Nasıl Uygulanır?
BLW sadece parmak gıda sunmak mıdır? Değildir. Püre ve pütürlü gıdalarla da BLW yapılır. BLW temelde bebeğin kendi kendine keşfederek yiyeceklerini kendi hızında yemesidir :)
Yumurta kolin, demir, omega-3 yağ asitleri, A-D-E ve B12 vitaminlerini içerir. Çocuğumuza her gün yumurta vermenin faydalarını anlatan çalışmalar da mevcuttur. Bu nedenle yumurta alerjisini anlamak, alerjiyi fark ettiğimizde bir uzmana direkt başvurmak çok önemlidir. Çünkü yumurta alerjisi açılabilen gıda alerjilerindendir. Erken teşhis mühim :)