Bebekler İçin Yumurta Seçimi
Bebekler ve Yumurta Seçimi3 Eylül 2023

Bebekler İçin Yumurta Seçimi

Bebeğimiz ve ailemiz için yumurta satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Ek bilgilerle yumurta seçimine dair tüm detaylar burada :)

Yumurta Seçerken

Yumurta beslenme değeri yüksek, hem tek başına hem de yemek tarifleri içerisinde çokça kullandığımız bir üründür.

Çok yaygın kullanımı nedeniyle hemen hemen her eve giren bu ürün hakkında bilmemiz gereken en temel maddelere göz atalım; aşağıdaki görselde Türk Gıda Kodeksi’ne göre yumurta üzerinde yazması zorunlu Takip Kodu’nun detayları bulunmaktadır:


Görsel Kaynağı: https://artvin.tarimorman.gov.tr/Haber/473/Yumurtanin-Uzerindeki-Kodlar-Ne-Anlama-Geliyor
Görsel Kaynağı: https://artvin.tarimorman.gov.tr/Haber/473/Yumurtanin-Uzerindeki-Kodlar-Ne-Anlama-Geliyor

Yumurtanın herhangi bir kodu olmaması herhangi bir işletme kaydının olmadığı anlamına gelir. Herhangi bir bakanlık denetimine tabi olmadığını anlarız.

Numarası, işletme kayıt bilgileri olmayan bir ürün açıkta "Organik" veya "Köy Yumurtası" gibi adlarla satılabilir; fakat bu bilgilerin güvenilirliği konusunda kafamızda bir soru işareti olmalıdır.

Takip Kodu’nun en başında bulunan ‘Yetiştirme Metodu Kodu’ seçim yapmak için en önemli detaydır. Seçimimizi bu sayıya göre yapmalıyız.

"0" organik yetiştiricilik, "1" açık dolaşıma erişim (free range) yetiştiriciliği, "2" kümeste kafessiz yetiştiricilik, "3" kafesli yetiştiricilik.

Takip kodu ‘0’ ile başlıyorsa: Organik Yumurta demektir. Bu yumurtayı yumurtlayan tavukların yemleri organiktir ayrıca tavuklara da hormon verilmemektedir.

Takip kodu ‘1’ ile başlıyorsa: Serbest Dolaşan Tavuktan elde edilen yumurta demektir. Bu yumurtaların üretildiği alanda tavuklar serbest halde gezinebilmektedir. Fakat bu tavuklara verilen yemlerin organik olma zorunluluğu yoktur (GDO’lu yem verilebilmektedir) ve tavuklara hormon verilmemesi gibi bir kısıtlama da yoktur.

Takip kodu ‘2’ ile başlıyorsa: Kümeste Kafessiz Yaşayan Tavuklardan elde edilen yumurta demektir. Bu tavuklar kümes içindedir fakat bir miktar hareket alanları vardır. Bu tavuklara da verilen yemlerin organik olma zorunluluğu yoktur (GDO’lu yem verilebilmektedir) ve tavuklara hormon verilmemesi gibi bir kısıtlama yoktur.

Takip kodu ‘3’ ile başlıyorsa: Kafes içinde yaşayan tavuklardan elde edilen yumurtalar demektir. Bu tavuklar kafes içinden hiç çıkmadan dolaşma imkanı olmadan büyür ve yumurtlarlar. Yine bu grupta da organik yem verilmesi veya tavuğa hormon uygulaması yapılmaması gibi bir zorunluluk yoktur. Üretim maliyeti en düşük olan yöntem budur, fakat sağlık açısından ve hayvanların yaşam şartları açısından günümüzde en fazla eleştirilen yöntemdir.

İstediğimiz çeşidi bulduktan sonra ise ürünün Son Kullanma Tarihi’ni de mutlaka kontrol etmeliyiz.

Yumurta Konusunda Son Olarak Bazı Önemli Bilgileri De Bilmekte Fayda Var

1) Yumurta kabuğu temiz olmalıdır. Üretim teknikleri kabuğun kirlenmeden yumurtanın alınmasını mümkün kılmaktadır. Genellikle "Köy Yumurtası" adı altında satılan yumurtaların kabuklarının yoğun kirlilik ile kaplı olması ürünün daha doğal olduğunu göstermez. Bu bir pazarlama tekniği olarak bazı yerlerde kullanılmaktadır.

2) Yumurtaların kabukları çok küçük deliklere sahiptir. Bu nedenle yumurtaların yıkanması tavsiye edilmez. Özellikle yıkanması ve sonrasında dolaba konularak muhafaza edilmesi kesinlikle yapılmamalıdır. Eğer mutlaka yıkama ihtiyacı duyuluyor ise bu işlem kullanılmadan hemen önce yapılmalıdır.

3) Yumurtanın, yumurtlama tarihinden sonraki 18. güne kadar soğutulması zorunlu değildir. Ancak 18 inci günden itibaren (+8)-(+5) °C arasında muhafaza edilmelidir. Bu demek oluyor ki 18 günü doldurmamış yumurtalar oda sıcaklığında muhafaza edilebilir. Burada önemli olan husus, satın aldığınız yumurta soğuk dolaplarda muhafaza edilmiş ise soğuk zinciri kırmamak adına siz de evlerinizde buzdolabında muhafazaya devam etmelisiniz.













OTHER BLOGS

Bebekler de Brokoli Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Brokoli Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren brokoli yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre brokoliyi ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU
Bebekler de Nar Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Nar Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren nar yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre narı ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU
Bebekler de Salatalık Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Salatalık Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren salatalık yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre salatalığı ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU