Çocuğumuz İnek Sütü İçmeli Mi?
İnek Sütü9 Eylül 2023

Çocuğumuz İnek Sütü İçmeli Mi?

İnek sütü gerekli mi? 12 ay üzerindeki çocuğumuza sunmamız gerekir mi? Sunacaksak sınır ne olmalı?

Özellikle 12 ay ve sonrasında bebeklerimizde biraz daha seçicilik gözlemleyebiliyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise "Neofobi". Bu bize 12 ay öncesinde yediği yiyeceklerden artık çekinebileceği, yemek istemeyebileceği ve yeni yiyeceklere karşı biraz daha red gösterebileceğini  anlatan bir terim. Bu dönemi en iyi şekilde atlatmanın yolları ise:

1) Bebeğimizi / çocuğumuzu sofraya yeterince (çok değil, az da değil) aç oturtmak.

2) Bir öğün düzeni oluşturmak (saat saat olmasa da 3 ana öğün ve 2 ara öğün gibi bir düzen oluşmasını isteriz 12-18 ay arasında bir noktada).

3) İçtiği sütleri (anne sütü, mama, devam sütü, inek sütü, bitkisel süt vb.) yaklaşık 475 ml ile sınırlamak. 

Yeme redlerine baktığımızda bazen bebek ve çocuklarımızın gün içinde çok fazla süt tüketimi olduğunu görüyoruz. 

İnek sütü bebek ve çocuklarımızın tüketmesi için kolaydır:

Tabaktaki yiyecekler gibi farklı dokularda değildir.

Çiğneme istemez, yeme becerisi aramaz.

Hızlıca tüketip, karnını doyurup oyununa dönebilir.

Çocuğumuz eğer inek sütündeki kalsiyumu, D vitaminini, çinkoyu ve proteini aşağıdaki örnek yiyeceklerden alabiliyorsa:

- Peynir

- Yoğurt

- Kefir

ona ayrıca inek sütü sunmamıza pek de gerek yok. 

İnek sütünü sunmayı düşünüyorsanız, yukarıda bahsettiğimiz gibi dengeli bir beslenme düzeninin yanında günde 475 ml'yi geçmeyecek şekilde 3 yaşına kadar sunabilirsiniz. Bu miktarda inek sütü sunduğunuz günlerde; yoğurt, kefir, ayran ve peyniri ayrıca sunmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü işte o zaman süt ve süt ürünlerine bağlı demir eksiklikleri görülmeye başlanıyor.








OTHER BLOGS

Ek Gıdaya Hazır Mı?
HAMİLELİK VE 0-6 AY

Ek Gıdaya Hazır Mı?

Bebeğimizin büyümesiyle birlikte, ek gıda sürecine geçiş heyecan verici bir dönüm noktasıdır. Ancak bu süreç, her bebek için aynı zamanda ve aynı şekilde başlamaz. Ek gıdaya başlamak için bebeğimizin fiziksel ve davranışsal olarak hazır olduğunu anlamak önemlidir. Peki, bu hazır olma işaretleri nelerdir? Bu yazıda, bebeğimizin ek gıdaya geçiş için hazır olduğunu gösteren ipuçlarını, bu dönemin neden kritik olduğunu ve nelere dikkat etmemiz gerektiği yer alıyor.

DEVAMINI OKU
Kolik Bebekler ve Gaz Problemleri
HAMİLELİK VE 0-6 AY

Kolik Bebekler ve Gaz Problemleri

Bebeklerin ağlaması doğal bir iletişim yöntemidir. Fakat uzun süren, yatıştırması zor ağlamalar ebeveynler için endişe verici olabilir. Eğer bebeğimizin ağlama nöbetleri özellikle akşam saatlerinde yoğunlaşıyor ve uzun sürüyorsa, kolik belirtileriyle karşılaşmış olabiliriz. Kolik, birçok bebeğin ilk aylarında görülen ancak zamanla geçen bir durumdur. Bu yazıda, kolik ve gaz problemlerinin nedenlerini, belirtilerini ve bebeğimizi rahatlatmaya yönelik pratik çözümleri ele alıyoruz. Hem bebeğinizin hem de sizin bu süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilecek yöntemler için okumaya devam edin :)

DEVAMINI OKU
Formül Mamaya İhtiyaç Duyulduğunda Nelere Dikkat Edilmeli?
HAMİLELİK VE 0-6 AY

Formül Mamaya İhtiyaç Duyulduğunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Anne sütü, bebeklerin sağlıklı gelişimi için en ideal besin kaynağıdır. Ancak, bazı durumlarda anne sütü yeterli olmayabilir veya anne sütüyle beslenme mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda, formül mamalar bebeklerimizin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için güvenli ve sağlıklı bir seçenek sunar. Formül mama kullanımı birçok anne için kafa karıştırıcı bir süreç olabilir. Hangi mamayı seçmeliyim? Nasıl hazırlamalıyım? Anne sütü de vereceksem nasıl denge kurabilirim? İşte bu yazıda, formül mama kullanımı ile ilgili bilmeniz gerekenleri bilimsel temellere dayalı ve pratik önerilerle ele alıyoruz. Amacımız, bu süreçte sizi desteklemek ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunabilmek :)

DEVAMINI OKU