Bebekler de Brokoli Yerler
İLK 100 GIDA29 Ekim 2023

Bebekler de Brokoli Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren brokoli yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre brokoliyi ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

Brokoliyi buharda haşlayıp, çatalla ezeriz veya direkt çorbalara ekleriz. Peki ama bebeğimiz bu şekilde gerçek brokoliyi tam olarak tanıyor mu? Ağzını kaşıklara açıyor belki, belki tadını biliyor, ama görüntüsüne hakim mi?

Aslında brokoli BLW yapan bebeklerin en tercih ettiği gıdalar arasındadır. Çünkü brokoli buharda piştiğinde bebeğimiz için yeterince yumuşar. Kendi kendine yiyebileceği bir gıda haline gelir.

Bir taraftan aslında brokoli bebeklerin ilgisini çeken bir görüntüye sahiptir. Yeşildir. Kocamandır. 

"Brokoli mi ki bu? Bence bu bi ağaç! Ah bak ben koca bir ağaç yiyoruum nam nam nam" diyerek brokolinin farklı görüntüsüne onları alıştırabiliriz. Brokoliler de bebeğimizin gelişimine uygun olarak verilmediğinde ne yazık ki her gıda gibi boğaza kaçma riski taşır.

Brokoliyi bebeğimize en güvenli şekilde nasıl sunabiliriz peki? Onun gelişimine uygun olarak sunmak için mutlaka çatalla ezmek veya çorbasını yapmamız mı gerekir? 

Adım adım, bebeğimizin gelişimine, onun hızına uygun olarak; brokoliyi ne şekillerde sunabiliriz beraber bakalım:

Web sitemiz ve instagram hesabımızda yer alan görsellerin ve paylaştığımız bilgilerin içeriği telif hakkı ile korunmaktadır. Yazılı izin alınmadan kopyalanması veya çoğaltılması yasaktır. Yasal haklarımızı saklı tutarız.
Web sitemiz ve instagram hesabımızda yer alan görsellerin ve paylaştığımız bilgilerin içeriği telif hakkı ile korunmaktadır. Yazılı izin alınmadan kopyalanması veya çoğaltılması yasaktır. Yasal haklarımızı saklı tutarız.

Ek gıdaya başladığından (ortalama 6. aydan itibaren)

Bebeğimiz bu dönemde gıdaları avuçlayarak, yumruklarını sıkarak tutar. Brokoliyi bu nedenle olabildiğince büyük sunmalıyız, ki bebeğimiz rahat tutabilsin. Brokoliyi bebeğimizin rahat tutacağı şekilde parmak gıda yöntemi ile sunabiliriz. Fakat, brokolilerin sap kısmındaki bazı yerler minik bebeklerimiz için biraz sert olabilir - bu noktada riski nasıl azaltabileceğimize beraber bakalım.

Odunsu Kısımları Soyup Buharda Pişirerek

Brokoli saplarına bir bakın. Sapın biraz daha sert bir dış çerçevesi, bir de piştiğinde daha yumuşak hale gelen bir iç kısmı vardır. Bebeğimiz brokoliyi daha rahat yiyebilsin diye şunu yapacağız:

Brokolinizden saplı ve büyükçe bir parça/çiçek koparın. Sap kısmının odunsu/sert kısımları varsa buraları hafifçe soyun - aşağıdaki fotoğrafta gösterdiğimiz şekilde. Fotoğrafa dikkatlice bakarsanız sapların dış kısmının soyulduğunu görebilirsiniz. Tam olarak bunu yapmanız gerekecek :) Şimdi brokoliyi buharda yaklaşık 6-7 dk. pişirin. Bebeğinize ılıttıktan sonra sunabilirsiniz. Brokolilerin bebeğimiz için fazla sert kalmasını ya da o avuçlarken parçalanacak kadar yumuşak olmasını istemiyoruz. İdeal pişirme süresi o nedenle 6-7 dk. 3-4 dakika brokolinin sert kalmasına sebep oluyor, 8-9 dakikalarsa genellikle fazla yumuşatıyor (bebeğimiz fazla yumuşak brokoliyi avuçlarken mıncıklayarak parçalayabiliyor ve yemek için ağzına götüremiyor).


Cımbız tutuş gelişmeye başladığında (ortalama 9. aydan itibaren);

Cımbız tutuş: Aşağıda yer alan görseldeki gibi, baş parmak ve işaret parmağı arasında küçük gıdaları kavrama becerisini kazandığında cımbız tutuşu geliştirmiştir diyebiliyoruz :)

Minik Brokoli Çiçekleri

Küçük brokoli çiçeklerini ayırın. Bunları buharda 3-4 dk. kadar pişirin. Bebeğimiz brokoli taneleri tutarak ağzına götürecektir.

Eğer henüz tutamıyorsa, bir önceki slayttaki gibi büyük boy brokoli de hazırlayın ve küçüklerle beraber sunun. Küçük olanları tutarak ağzına götürmesi için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Hazır olduğunda küçükleri de yiyecek, merak etmeyin :)

Yeme becerisinin geliştiğinden emin olduğumuzda (ortalama 12. aydan itibaren);

Çiğneme, yeme ve yutma kabiliyetlerinin arttığı, bir taraftan da öğürmenin azaldığı döneme girdiyse yeme becerileri artmıştır diyebiliyoruz :)

Büyük Brokoliler

Brokolileri aşağıdaki görselde olduğu şekilde büyük parçalara ayırdıktan sonra buharda pişirin. Brokoliler ne çok yumuşak, ne de çok sert olmalı. 7 dakikalık pişirme süresi genellikle yetiyor. Ilıdıktan sonra bebeğinizin kendi kendine tutarak ağzına götürüp ısırmasına ve yemesine müsaade edin.

* Brokoli ılıdıktan sonra, üzerine biraz zeytinyağı gibi besleyici bir yağ/alerjisi olmayan öğütülmüş bir kuruyemiş/baharat gezdirebilirsiniz. Besleyiciliği biraz daha arttırmış oluruz böylelikle :)

Peki biraz daha sert brokolileri ne zaman yiyebilirler? Çiğ brokoliye geçmeden önce fırında pişmiş brokoli ile ilerleyebiliriz. Bunun için:

Ağzının her iki yanında altlı üstlü birer azı dişi çıktıktan sonra (ortalama 18. aydan itibaren)

Kendi kendine yeme becerilerinin artmış olmasını bekliyoruz. Eğer henüz bebeğinizin fırında pişmiş küçük brokolileri yiyemeyeceğini düşünüyorsanız, lütfen önceki dönemlerde yer alan 3 farklı şekli sunmaya devam edin.

Fırında Pişmiş Brokoli Çiçekleri

Brokolileri küçük parçalara/çiçeklere ayırın. Bu brokoli parçalarını bir kabın içine alın. Brokolilerin üzerine biraz zeytinyağı ve arzunuza göre tuz & baharatlar ekleyin. (tatlı toz biber, sarımsak tozu veya ezilmiş sarımsak tavsiye ederiz). Hepsini güzelce harmanlayın. Fırında 180 derecede brokoliler fotoğraftaki gibi kızarıncaya kadar pişirin.

Ilıttıktan sonra bebeğinizin dengeli öğün tabağına ekleyin. Atıştırmalık öğününde de sunabilirsiniz.

Beslenme reddi, günlük yaşamı etkileyecek seviyede seçicilik ve duyusal hassasiyet gösteren çocukların oranı hızla artmaktadır.

Bu durumlar özellikle başkası tarafından uzun süreli beslenme, yumuşak kıvamlarla gereğinden uzun beslenme ve 1.5 yaş civarında gelen yeniliklere ve yeni yiyeceklere karşı gelişen çekimserlik sebebi ile tanımadığı yiyecekleri reddetmeleri sonucunda daha sık görülebiliyor.

Araştırmalar bir yiyecekle ne kadar erken tanışırlarsa ve sık karşılaşırlarsa, yani o yiyeceği tanırlarsa, 1.5 yaş sonrasında reddetme ihtimallerinin bir o kadar düştüğünü gösteriyor. Ne kadar çeşit görürlerse yeme sorunlarıyla o kadar az karşılaşacaklarını biliyoruz.

Bu sebeplerden dolayı bebekleri 1 yaşından önce 100 gıda ile tanıştırma hedefi koyduk.

Amacımız ilerde mümkün olduğunca her şeyi yiyen, mutlu ve sağlıklı bebeklerimizin ve çocuklarımızın olması :)

İlk 100 Gıda bilgilerimiz Erken Dönem Çocuk Beslenmesi Uzmanı Uzm. Dyt. Seray Eskiocak tarafından hazırlanmaktadır. 


OTHER BLOGS

Bebekler de Brokoli Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Brokoli Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren brokoli yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre brokoliyi ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU
Bebekler de Nar Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Nar Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren nar yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre narı ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU
Bebekler de Salatalık Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Salatalık Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren salatalık yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre salatalığı ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU