Balık ve Bebekler
Balık ve Bebekler3 Eylül 2023

Balık ve Bebekler

Bebeklerimize hangi balıkları verebiliriz? Bebeklerimiz için hangi balıklar güvenli? Bebeklerinize sunabileceğiniz ve sunmanızı önermediğimiz balıklarla ilgili tüm bilgiler bu yazımızda.

Balıklar, bebeklerimiz için mükemmel birer omega-3, D vitamini, B 12 vitamini, protein ve demir kaynağıdır. Omega-3 sağlıklı yağ asitleri özellikle beyin gelişimi ve görmede kilit rol oynar.

Bebekler için tercih etmemiz gereken balıklar, yüzey balıkları veya göçmen balıklardır. Dip balıklarından mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Çiftlik balıkları serbest balıklara göre genellikle daha düşük düzeyde omega-3 içerse de daha az ağır metal kalıntısı içermektedir.

Cıva başta olmak üzere denizi kirleten ağır metaller denizin dibine çöker. Burada yaşayan balıklar metallere maruz kalır ve bu maddeler balıkların içlerine işler. Bu balıkların tüketimi sonucu ağır metallerin insan vücudunda birikimi çeşitli hasarlara yol açar. Bebeklerde buna daha da dikkat edilmelidir.

Maalesef ülkemiz denizleri bu ağır metallerden çok fazla zengindir.

Marmara Denizi’nde İstanbul ili çevresinde 100 metre derinlikte tutulan balıklarda ağır metaller görülmektedir. Akdeniz’de körfezlerde yüzey balıklarında bile ağır metal kalıntıları bulunmuştur. Karadeniz’de ise yoğun kirden dolayı dipte balık yaşayamıyor.

HANGİ BALIK NEREDE YAŞAR 

Yüzey balıkları: Sardalya, hamsi, somon, uskumru, istavrit, palamut, alabalık

- Kılıç balığı genelde yüzey balığı olmasına rağmen çocuklara önerilmemektedir.

- Alabalık çok ufak ve çok kılçıklı yapıdadır, bebekler için bu kılçıkları tamamen ayıklamamız çok kolay olmayacağından bu grup için güvenli sayılmaz, bu yüzden önermiyoruz.

Dip balıkları: Levrek, kefal, mezgit, barbun, kalkan, lüfer, sazan (Bebek beslenmesinde önermiyoruz.)

BALIĞIN SUNUMU

Sezon dışında iseniz veya taze balığa erişiminiz yoksa; büyük marketlerden bulabilirseniz dondurulmuş somon balığı, sardalya ve hamsi iyi birer alternatiftir. İyi durulamak kaydıyla konserve versiyonlarını da servis edebilirsiniz (Konserve balıkların tuz miktarını bu şekilde minimuma indirmiş oluyoruz. Güvenli bir içme suyu veya bebek suyu ile durulamadan sunmanızı önermiyoruz).

Haftada 1-2 kez balık sunmak önerilir. Ayrıca et grubunu sanıldığı gibi sebzelerden sonra değil hemen 6. ayda bebeğinize sunabilirsiniz (DSÖ önerisi)!

Bir bebek balıkla ne kadar erken tanışırsa ve sonrasında yemeye devam ederse, ilerde balığın koku ve tadından rahatsız olma ihtimali bir o kadar azalır.

Balığı iki parmak kalınlığında kesebilir, ufak temizlenmiş (sardalya, hamsi gibi) balıkları direkt eline verebilir, püre yapıp yemeklere katabilir, köftesini, keklerini veya toplarını yapabilirsiniz. ~Piştiğini anlamak için balıkların kolayca parçalanıp parçalanmadığı kontrol edilmeli. Bir çatalla filetoların en kalın kısmına bıçak batırıp çiğ etin kalmadığından emin olunmalı.~

NOT: Balık besin alerjisi yapma ihtimali yüksek gıdalardandır. Nasıl sunmak gerektiği ile ilgili ayrıntılı bilgi için alerji sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
















OTHER BLOGS

Bebekler de Brokoli Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Brokoli Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren brokoli yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre brokoliyi ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU
Bebekler de Nar Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Nar Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren nar yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre narı ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU
Bebekler de Salatalık Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Salatalık Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren salatalık yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre salatalığı ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU