Bebekler ve Organik Beslenme
Bebekler ve Organik Beslenme30 Ağustos 2023

Bebekler ve Organik Beslenme

Bebeğimizi organik beslemek istiyoruz, ama her şeyi de organik alamıyoruz. Bilgi karmaşası arasında neleri organik seçmeye gayret edebiliriz, bir bakalım :)

Elbette ki hepimiz bebeğimiz ve çocuklarımız organik beslensin, olabilecek en temiz içeriklerle büyüsünler istiyoruz. Biz de tabii ki böyle bir imkanınız varsa doğaya ve bedenimize en zarar vermeyen bu yöntemi öneriyoruz. Fakat bazı durumlarda maalesef bu sürdürülebilir olmaktan çıkıyor.

Biz ek gıda denemelerinin ilk gününden itibaren bebeğin mümkün olduğunca aile ile sofrada oturup ailenin yediği yiyecekleri (bebeğe uygun modifiye edilmiş versiyonlarını) paylaşmasını öneriyoruz. Bu noktada organik gıda alımı ile ilgili birkaç durum oluşabiliyor:

-          En ideali; tabii ki ailenin de bebeğin de organik üretilmiş ürünlerle besleniyor olmasıdır. Bu durumda aile bebeğine hiçbir endişe olmaksızın aile yemeğinin yapıldığı tencereden yedirebiliyor.

-          Anahtar sözcük ise “imkan”. Her ailenin imkanı buna elvermeyebiliyor. Ulaşabildiğiniz gıda bebeğiniz için en uygun gıdadır. Bebeğiniz için organik yöntemlerle üretilmiş gıdalar alma durumunuz yoksa üzülmeyin, bu demek değildir ki bebeğiniz gıdaların besleyiciliğinden faydalanamayacak. Besinlerin organik olup olmadığı tamamen başka bir konudur, besin ögelerini direkt etkilemez.

-          Bazen ailelerin yalnızca gıdaların bir kısmını organik alacak gücü olabiliyor. Burada önerimiz öncelikle aşağıda bahsedilen neyi organik almasak da olur neyi organik alsak daha iyi bunları iyi incelemeniz. Bunun dışında, bebeğin yalnız başına yiyeceği öğünlerde ona özel bir şeyler hazırlayacaksak bunları organik gıdalardan hazırlayıp aile yemeğini geleneksel yöntemle üretilmiş gıdalardan hazırlayabiliriz.

-          Bazı durumlarda aile kendileri geleneksel yöntemle üretilmiş gıdalar tüketirken yalnızca bebeklerini organik beslemek isteyebiliyor. Bebek o öğünü aileyle yiyemeyecekse orada sorun yok. O öğün aileyle aynı sofrada otursun ve önünde benzer şeyler görsün istiyorsak önerimiz; organik olup olmadığına çok takılmadan aynı şeyleri yemeğe ve nasıl yenir göstermeye odaklanmak. Şöyle bir seçenek de var: o öğünde ailenin yediği yiyeceğin veya yemeğin malzemesiyle aynı organik malzemelerle bebek için bir tabak oluşturmak.

‘Organik’ terimi, tamamen doğal maddelerle doğal bileşenlerle ve doğal şartlarda, ekolojik sisteme zarar vermeden yapılan üretim şeklini ifade eder. Organik üretim üretici için de satın alan tüketici için de çok daha masraflı ve üretim aşamaları daha özenli ve meşakkatli olan bir yöntemdir.

Organik Tarım

Zirai ilaç kullanımı, ekilen ürüne, ülkeye hatta bölgeye ve bazı faktörlere göre değişiklik gösterir. Bir şeyin organik olması demek o şeyin hiçbir şekilde zirai ilaç kalıntısına sahip olmayacağı anlamına gelmiyor. Örneğin, bazı organik tarım ürünlerinde dahi, sınırlı da olsa bazı zirai ilaçların kullanılmasına izin verebiliyor. Bazı bölgelerde ise nesiller önce toprakta kullanılan zirai ilaç kalıntılarına rastlanabiliyor, bu durumda yıllardır toprak temiz organik üretim için kullanılıyor olsa dahi orada üretilen ürünlerde çeşitli kalıntılara rastlanabiliyor.

Tarımsal ilaçlara maruz kalmanın insan bedenindeki etkileri üzerine yapılmış çalışmalar sınırlı. Ancak özellikle bazı zirai ilaç kalıntılarının bebeklerin sağlığını, bedensel, zihinsel ve davranışsal gelişimlerini negatif etkilediğine dair kanıtlar mevcut. Örneğin arsenik, kurşun, cıva gibi kalıntıların tehlikeli olduğu bilinmekte.

Çok iyi yıkamak (kesmeden, soymadan önce ve sonra) ve bir süre suda bekletmek bu kalıntılardan kurtulmak adına önemli. Bazı besinleri ise karbonatlı suda bekletmek, pestisit kalıntılarını yok etmekte çok etkili.

            Bazı gıdalar yapıları gereği topraktan yabancı maddeleri daha çok çekerken bazı gıdalar daha az çekerler.

            Bazı gıdalar çok fazla böcek ve haşarat çektikleri için daha fazla tarımsal ilaç kullanımına maruz kalırlar (çilek gibi).

            Bazı gıdalar ise kalın kabuklu olduklarından içleri toprağa çok temas etmez veya kabuk tarım ilaçları için bir kalkan görevi görür.

Bu listedeki gıdalar daha az pestisit yüküne sahiptir:

-          Mısır

-          Muz

-          Avokado

-          Brokoli

-          Ananas

-          Patlıcan

-          Greyfurt

-          Karnabahar

-          Kavun

-          Karpuz

-          Balkabağı

-          Kivi

-          Kuşkonmaz

-          Mantarlar

-          Lahana

-          Soğan

-          Mango

-          Papaya

Organik alınırsa iyi olur:

-          Çilek

-          Patates

-          Domates

-          Salatalık

-          Elma

-          Armut

-          Üzüm

-          Şeftali

-          Nektarin

-          Kiraz

-          Ispanak

-          Karalahana

-          Kereviz

-          Biber

İyi tarım uygulamaları

İyi tarım uygulamalarında kullanılan sentetik maddelerle ilgili miktarlar denetleniyor ve yasal sınırlar içinde izin verilen miktarların kullanıp kullanılmadığı test ediliyor ancak organik tarımda bu ürünlerin kullanılması tamamen yasaktır. İyi tarım uygulamalarının yapıldığı ürünler de yine bakanlık tarafından oluşturulan logonun varlığı ile anlaşılabilir.

Diğer Organik Ürünler

Etler: Etlerde istenmeyen yabancı madde olarak zehirli aromatik bir bileşik olan diyoksin bizim için endişe kaynağıdır. Bu madde en fazla yağlı hayvansal gıdalarla vücudumuza alınır. Hayvanlarda toksinler yağlı dokulara birikir. Bu yüzden mümkünse etlerin yağsız kısımlarını bebeklere yedirmeyi öneriyoruz. İmkanlar dahilindeyse küçük alanda yetişenlerden ziyade organik ve/veya serbest gezen hayvan ürünlerini satın almakta fayda var.

Süt ve süt ürünleri: Süt ürünlerinde maalesef tartışmalı birçok nokta var. Ticari işletmelerde süt üretimini artırmak için ineklere verilen bazı endokrin bozucu maddelerin olası olumsuz etkileri hakkında kesin olmayan birçok çalışma bulunmaktadır. Organik olmayan süt ürünleri ayrıca pestisit kalıntıları da içerebilir. Bu yüzden süt ve süt ürünlerinde (peynir, yoğurt vs dahil olmak üzere) organik olanları öneriyoruz. Organik yoğurt alma imkanınız yoksa evde yapmak her zaman iyi bir fikirdir.

Yumurta: Yumurta alırken kodlarına dikkat etmek gerek. Mümkünse bebeklerimize yumurta seçerken TR-3, TR-2 kodlarıyla başlayanları değil TR-1 veya TR-0 ile başlayan yani serbest gezen tavuk yumurtası (TR-1) ve organik yumurta (TR-0) olanları tercih etmenizi öneriyoruz.

OTHER BLOGS

Bebekler de Brokoli Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Brokoli Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren brokoli yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre brokoliyi ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU
Bebekler de Nar Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Nar Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren nar yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre narı ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU
Bebekler de Salatalık Yerler
İLK 100 GIDA

Bebekler de Salatalık Yerler

Bebekler ek gıdaya hazır olduğundan, yani yaklaşık 6. aydan itibaren salatalık yiyebilirler. Peki gelişimlerine göre salatalığı ne şekilde yemeleri daha uygun ve güvenli?

DEVAMINI OKU